NYHETER 2017

”Envishet är mitt bästa knep” 
Julia från Föreningen Tillsammans berättar om vad som har hänt sedan hon vann kategorin Årets Samhällsförbättrare – Sveriges Ungdomsentreprenör 2016!

Den 1 september öppnar 2017 års tävlingsomgång, vill du redan nu tipsa om en grym entreprenör, innovatör, görare eller helt enkelt en fantastisk driven person?!

Maila sue@fryshuset.se och berätta varför just hen ska vinna!

Missade du förra årets event? Spana in videon från finalen 2016:

NYHETER 2016

Unga talanger och heta företag möttes på Fryshuset

Fryshuset vill bygga broar, riva murar och skapa möten mellan människor. Med mötet som verktyg jobbar Fryshuset för ett inkluderande samhälle där mångfald på den svenska arbetsmarknaden är en självklarhet.

Den 17 november arrangerade Fryshusets ett exklusivt mingel för unga talanger och företag i Klubben på Fryshuset, Hammarby Sjöstad. Kvällen bjöd på inspiration, prisutdelning och underhållning. Minglet var ett helt nytt koncept. Temat var integration och mångfald på arbetsmarknaden och syftet var att få unga människor och företag att mötas, för att inspirera till samarbeten inom entreprenörskap och arbetsliv.

Kvällen öppnades med en jojk av rapparen och producenten Maxida Märak som även modererade på scen. Faje Gani, Nordenchef för Twitter höll ett inspirerande tal. Amanda Delgado Glad och Marouf Hussain, två av finalisterna från Spoken Word tävlingen Ortens Poeter delade med sig av sina berättelser.

”Jag är inte här för poäng, jag är här för att förändra liv, kolla vart jag kom ifrån och kolla vart jag är nu. Kan jag så kan du, hitta vägen ut”, sade Amanda Delgado Glad.

Minglet var upplagt som ett kontor med ett fikarum, mötesrum, toalett, hiss och skrivbord. Vid varje station diskuterade deltagarna idéer, arbete och normer kring företagskultur, där de unga fick utmana företagen.

Kvällen avslutades med en prisutdelning för Sveriges Ungdomsentreprenör 2016, där fem vinnare i kategorierna Årets Streetsmarta ledare, Årets Idé, Årets Samhällsförbättrare, Årets Företag och Årets Kulturentreprenör korades.

– Lamin Sonko tog hem priset som Årets Streetsmarta ledare
– Allergy Router vann Årets Idé
Föreningen Tillsammans vann titeln Årets Samhällsförbättrare
Sopköket utseddes till Årets Företag
Studio Gärigheter vann priset som Årets Kulturentreprenör.

 Se bilder från kvällen på www.sue.fryshuset.se

Vill du veta mer om Fryshusets arbete kring arbete, entreprenörskap och Sveriges Ungdomsentreprenör?
Kontakta: annelie.majoros@fryshuset.se

Fryshusets tävling Sveriges Ungdomsentreprenör söker streetsmarta ledare och kulturentreprenörer

Sveriges Ungdomsentreprenör är Fryshuset initiativ för att hitta och lyfta morgondagens stjärnskott. Många är de unga talangerna som gått genom Fryshuset, den sociala entreprenören Leo Razzak, NBA-proffset Fariya Abdi, entreprenören Negin Azimi, artisten Adam Kanyama och sångerskan Seynabo Sey är bara några av namnen.

Sveriges Ungdomsentreprenör arrangeras för femte året i rad och i år breddas tävlingen med två nya kategorier: Årets kulturentreprenör och Årets streetsmarta ledare.

“Framtidens ledare är streetsmarta intraprenörer som har erövrat sin kunskap i handling. Streetsmart kompetens är en sammansättning av emotionell och erfarenhetsbaserad kunskap. Streetsmart kunskap är en bred tvärkompetens som grundar sig i strategier för överlevnad.”  Fatima Åsard, verksamhetsansvarig för Fryshusets nya rekryteringsprojekt Up & Coming.

Fryshuset jobbar aktivt med att definiera och omdefiniera begreppet entreprenörskap och genom de två nya kategorierna i tävlingen tillskrivs begreppet ytterligare dimensioner. Nu lyfts entreprenören inom företaget – intraprenören eller Årets streetsmarta ledare, som Fryshuset väljer att definiera det. Men även kulturentreprenören – en företagsam person inom kultursektorn, som inte tidigare har fått så stort utrymme i entreprenörssammanhang.

“En kulturentreprenör är en kulturtalang med business tänk, en driven nätverkare som har lyckats etablera sitt varumärke inom en av de tuffaste branscherna idag – kulturbranschen. Det kan vara en låtskrivare, manager, en person som driver sitt eget skivbolag, en dansare eller någon som på annat sätt livnär sig på sin konst/passion.”Nanny Snezana Marjanovic , verksamhetschef ungdomskultur, Fryshuset

Tävlingen Sveriges Ungdomsentreprenör har öppnat för 2016 och tar emot sökningar till och med den 26 oktober. Förra året var det högt tryck på tävligen med över 230 sökande bidrag. Du som tävlar ska vara mellan 16 och 26 år fyllda.
www.sue.fryshuset.se